Een gordijnen-project met kunstenaar Elspeth Pikaar


“We zijn een grote ketting die niet stuk gaat”, dat stond met grote letters geschreven op een papier dat op het prikbord hing toen Elspeth Pikaar 2 jaar geleden kwam kennismaken met de bewoners van Navarea. Elspeth: “Ik kwam een kijkje nemen, omdat ik van Navarea de opdracht had gekregen om samen met de bewoners nieuwe gordijnen te maken”.

Toen Elspeth bovenstaande tekst zag staan, was het meteen duidelijk: we gaan samen een ketting maken! En wat zou het mooi zijn als iedere bewoner een eigen “kraal” zou ontwerpen en dat die verschillende kralen in een lange ketting op de gordijnen zouden worden gezeefdrukt.

Er kwam een workshop in het atelier van Elspeth. Bewoners ontwierpen hun eigen kraal. Die werden uitgeknipt en op papier gezeefdrukt. Deze werden vervolgens door Elspeth uitgewerkt tot grote kralen. Tijdens een tweede workshop werd er geleerd hoe zeefdrukken werkt. De kralen werden op kussenhoezen gedrukt. Het was een echte zeefdrukfabriek!

Met de ontworpen kralen is Pikaar de kralen op de gordijnen gaan zeefdrukken. De kleuren werden bepaald en tussen de kralen zijn koppel-stukjes ontworpen waardoor je de kralen ook goed los van elkaar kunt zien. Als je goed kijkt zie je in de koppelstukjes steeds iets terug van de kralen die ze verbinden.
17 September 2022 was het zover: de gordijnen hingen op hun plek en werden feeestelijk getoond. Door de gordijnen open en dicht te trekken blijft de ketting in beweging; en…het blijft een geheel. De grote Navarea-ketting die niet stuk gaat.
Wat een aanwinst voor de woonkamer. Zoveel meer sfeer met deze door de bewoners gemaaktegordijnen. Veel dank aan Elspeth die met veel zorg en aandacht de bewoners geholpen heeft bij dit maakproces. Hier gaan we jarenlang van genieten!

Meer weten van Elspeth Pikaar? www.elspethpikaar.nl of 06.2041 8887