‘Acteurs zijn leuker dan actrices’
Door Linda van den Dobbelsteen
Sara-strijkt-02 Sara van Ketel is 27. Ze woont in de buurt, in een woongroep voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Strijken leerde ze een tijd geleden, tijdens een speciale cursus. Ze vindt het zo leuk – ‘je wordt er lekker rustig van’ – dat ze er een service in is begonnen. Want Sara heeft mooie plannen voor de toekomst en je bijdrage helpt haar op weg.
Dus je wilt acteur worden? “Nou, actrice eigenlijk. Acteur zijn is meer iets voor jongens.” Zo, die zit. “Maar ik wil mijn strijkdienst ook graag uitbreiden. Naar andere plekken in Nederland, zelfs in Europa.” Welja, waarom niet. “Dan moet er wel een vertaler mee.”
Ook op deze zaterdag in november staat Sara in de bieb aan de Talbotstraat achter de strijkplank. Stipt om 14.00 uur komt haar eerste klant binnen, zeven overhemden in een tas. “Ze zijn schoon,” vertelt die bij het overhandigen. “Fijn,” zegt Sara.
Weet je wat een goed idee is?, vraagt Sara me dan. Nou? “Een tv-serie maken over strijken op de set bij beroemdheden van tv en film.” Dat lijkt me inderdaad een goed idee.
Ondertussen is er een overhemd klaar. Strak gestreken en netjes opgevouwen. “Ik kan niet tegen slordig. Helemaal niet.”
Ze vertelt verder, met nauwelijks verhulde trots. Dat ze als zusje van naast acteur Sol Vinken heeft gespeeld in de serie 4Jim. En figureerde in de film Nachtrit. Dat ze meedeed aan de series als Down voor Dummies en Downistie. Wat is er zo bijzonder aan acteren? “Het is leuk om iemand anders te spelen, helemaal in een rol te kruipen.”
Wéér iemand met een tas. “Ik kom voor de strijkservice.” Sara: “Ja, dat ben ik.” Met hem heeft ze een gesprekje over de klus, waarna ze mij streng aankijkt. “Altijd vriendelijk zijn voor je klanten.”
Sara’s favoriete acteur is Jan Kooijman. Want acteurs zijn leuker dan actrices. “Hij is knap en heel goed in dansen.” Kooijman ontmoeten zou het einde zijn. Ik beloof dat ik dit artikel aan hem zal tweeten, waarna ze kort juicht. Wil je zelf ook beroemd worden? Die vraag beantwoordt ze even bondig als stralend: “Ja!”
Een nieuwe klant vraagt of hij nu zal betalen, of bij het ophalen. “Doe maar nu joh, dan heb je het vast gehad.” Die Sara, die komt er wel.

Sara’s Strijkservice staat elke zaterdag in de Flexbieb (Talbotstraat 46) van 14.00-16.00 uur. Je kunt het meestal dezelfde middag weer mee naar huis nemen. Als het erg druk ik een weekje later. Kosten: een vrijwillige bijdrage voor Sara’s acteerlessen.