Sander curley
Alle Nederlanders kwamen vandaag uit op een afstand en reden goede persoonlijke prestaties, zodat ze komende dagen in de juiste groepen hun finales kunnen rijden. De dag eindigde voor Sander met een zinderende wedstrijd op de 1000 meter. Hij reed tegen 2 shorttrackkanonnen uit Canada en Japan. Die waren een maatje te groot, maar op strakke wijze kon hij ondanks val, landgenoot Jan Wolbers uit Assen nog voor blijven op de 13(!) ronden. Beide rijders waren helemaal kapot na deze langste shorttrack afstand. Mooie tijd van 4.19 waar nog verbetering in kan komen, wanneer hij vrijdag de finale op deze afstand gaat rijden.
Vanavond waren we in Boise State University voor het Atletes Health Programs. Een vast onderdeel van de Special Olympics, met handige en stimulerende check-up en adviezen over gezondheid en conditie. Meer stretchen en buikspieroefeningen. Ogen en oren waren goed . En de conditie ook, maar dat wisten we natuurlijk al!
Morgen staan de 222 meter (2 ronden) de 111 en 1000 meter op het programma. En verder nog een Clinic van Barbara de Loor.
De wekker staat op 06:30 en om 08:15 start het inrijden. We houden jullie op de hoogte. En natuurlijk bedankt voor alle enthousiaste aanmoedigingen die we daar van jullie allemaal krijgen!

Artikel 5 Boise, 10 februari 2009 (Nieuws van 9-2-2009)

Lize en SaraVandaag scoorden Sara en Lize beide in hun eerste wedstrijd op de 500 meter in hun klasse goud. Een prachtige prestatie! In een spannende finale met 5 anderen wist Sara haar wedstrijd te winnen met een tijd die sneller was dan de parallelle heat. Ook de andere schaatsers deden het goed. In totaal haalden we 3 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen medailles.
Woensdag rijden Lize en Sara de 333 meter en Sander de 1000 meter. Judith start morgen met twee classificaties op de 25 en 100 meter. Iedereen kent het Nederlandse team ondertussen, met onze eigen yell, een volle oranje hoek op de tribune en de uitstraling van een echt team.
Eerder deze week was er een lichte valse start, nadat de vier Nederlandse vrouwen aan de start de eigen yell hadden gehouden De scheidrechter kwam met een grote smile naar onze hoofdcoach met de mededeling dat ze ondanks deze fout niet werden gediskwalificeerd, omdat het geen gevolg had op het vervolg van de wedstrijd en vanwege de “‘harmonie in het team”.

Sara en Judith en Derek Parra (coach van het Amerikaanse team) laten elkaar hun medailles zien.

Sara en Judith en Derek Parra (coach van het Amerikaanse team) laten elkaar hun medailles zien.

Artikel 6 Boise, 14 februari 2009

Zinderende afsluiting van Special Olympics
Vrijdag reden Judith en Sander hun laatste afstanden. Als allereerste stond Judith op de baan voor haar 25 meter. Judith eindigde netjes als derde, dus nog een bronzen plak. Een half uur later startte ze op de 50 meter, een halve shorttrackronde. Judith op schoudersMidden in de bocht lag ze weer in derde positie, maar nu werd de onverstoorbare Judith iets te overmoedig en ging onderuit, stond snel op en schaatste door. Bij die actie raakte ze echter met een schaats aan de verkeerde kant van de blokjes. Dat leverde een diskwalificatie op. Daardoor leverde de medaille-uitreiking voor Judith een bonzen medaille en een bewijs van deelname op. Judith nam het eerlijk op: “zo gaat het nu eenmaal”.

Ondertussen vulde zich de schaatshal met Nederlanders, oud-Nederlanders, fans en nieuwsgierige inwoners van Boise. Dringen op de tribune, langs de baan en in de coachingsvakken. Onder hen Olympisch kampioen Derk Parra.

Derk Parra temidden van de Nederlandse schaatsers

Derk Parra temidden van de Nederlandse schaatsers

Hoogtepunt van de dag was de 1500 meter van Sander en Jan Wolbers. De Japanner nam direct de leiding en Jan Wolbers volgde hem. Sander startte volgens opdracht rustig. Na een ronde kon hij Jan inhalen, maar die actie bracht hem uit evenwicht en Sander viel. De Japanner vergrootte zijn voorsprong en ook Jan ging door. Sander kon zich gelukkig herpakken en na drie rondjes ging hij alsnog Jan voorbij. Alle toeschouwers hielden hun hart vast , maar nu ging het goed. Onder luid gejuich en met 3 bezorgde coaches zette Sander de achtervolging in. In de 11e ronde keek Sander de Japanner in de rug, en weer zette hij zijn inhaal actie in. Heel kort was het doodstil toen Sander tegen de boarding viel.
Sander01Sander lag, de Japanner reed door en ook Jan Wolbers dreigde Sander weer in te halen. Heel Boise schreeuwde de dappere en aanvallende Sander naar de streep en dat lukte, Sander werd netjes 2e in een knappe tijd. De hoofdscheidsrechter kwam met en compliment: “This guy is absolute the most competitive skater of the tournament!”

De schaatsploeg brengt maandag in totaal 10 gouden, 11 zilveren en 11 bronzen medailles mee naar huis!
Sander, Lize, Sara, Judith en Arjen worden gehuldigd door hun eigen schaatsclub, Jaap Eden.

Huldiging

Sander, Lize, Sara, Judith en Arjen worden gehuldigd door hun eigen schaatsclub, Jaap Eden.