WE WONEN AL 5 JAAR OP NAVAREA

De opzet van de keukentafelgesprekken is de genodigden op een korte en informele manier kennis te laten maken met het reilen zeilen op Navarea. De volgende onderwerpen kwamen in de verschillende sessies aan de orde:

  • Hoe zet je een woongroep op,
  • Teken je droomhuis,
  • Inclusie,
  • Koken op Navarea,
  • De dagelijkse begeleiding,
  • Het leven van alledag.

Arjen

Hoe zet je een woongroep op

Aan de keukentafel op de kamer van Judith ging het over wat er komt kijken als je zelf een woongroep opzet. Met (oud-) Navareabewoners, ouders van een nieuwe woongroep uit Wageningen en geïnteresseerden uit Amsterdam ontstond een geanimeerde uitwisseling onder leiding van Arjen en Emmy. Hele concrete zaken als “kies je voor een stichting of een vereniging?” en “hoe zoek je leuke bewoners?”, en “hoe bepaal je of de ouders wel bij elkaar passen?” kwamen aan bod.

 

 

Alekos en Is

Alekos en Is

 Teken je droomhuis

Alekos en Is kon je je eigen droomhuis maken. Er werd hard gewerkt! Na een uur hingen de mooiste tekeningen aan de muur.
Met brede slotgrachten, jacuzzi’s en een eigen dak. En ook een tekening van Navarea.
Zo veel mensen zo veel dromen!

Erwin Wieringa vertelt

Erwin Wieringa vertelt

Inclusie door Erwin Wieringa

Erwin Wieringa vertelde op de kamer van Sara voor een grote groep mensen over inclusie van mensen met een beperking in de maatschappij. Een belangrijk onderwerp voor onze bewoners. De aanwezigen genoten van zijn verhalen. Klik hier om meer te lezen over inclusie op de website van Erwin.

Koken op Navarea door Fatima en Renée

We hebben verteld over de visie en de dagelijkse praktijk van het koken bij Navarea. We streven naar gezonde en gevarieerde maaltijden, bereid met verse producten. Er wordt dagelijks gekookt door één of twee bewoners, bijgestaan door een kookbegeleider. De kookbegeleider ondersteunt in principe met “de handen op de rug”. Tijdens het koken leren de bewoners belangrijke vaardigheden, die zij nodig hebben, wanneer ze zelfstandig gaan koken. Overzicht houden over het gehele proces is lastig voor de bewoners. Samen met het team van woonbegeleiders werken wij daarom aan een nieuw kookboek en kooksysteem voor de bewoners van Navarea.

Dhammika en Arendjan

Dhammika en Arendjan

Het leven op Navarea

Het keukentafel gesprek vond plaats in het appartement van Dhammika. Het werd geleid door Arend Jan en Dhammika. Met beiden had ik (Esmeralda) het een en ander voorbereid. Ze hebben zich heel spontaan voorgesteld en om de beurt van alles verteld. Het was erg leuk en het was ook erg druk. Dhammika vond het vooral erg leuk om zoveel geïnteresseerde mensen in haar appartement te ontvangen. Er werden leuke vragen gesteld en voor een aantal vragen werd ik als begeleider zelfs op de gang gezet omdat ik het antwoord niet mocht horen. Zelfs de moeder van Dhammika werd de kamer uitgezwaaid. Arend Jan en Dhammika hebben alle vragen over hoe zij de dagen doorkomen en hoe het voor ze is om in zo’n unieke woonsituatie samen te leven goed weten te beantwoorden. Opvallend was dat er steeds meer mensen bijkwamen. Ik zag veel trots bij beide bewoners en ze hebben ook veel van zichzelf en hun kwaliteiten laten zien.

Droomhuizen
Tekenen

Tekenen

Tekening Judith

Tekening Judith

Tekening Alekos

Tekening Alekos

Tekening Arendjan

Tekening Arendjan

Een paar andere foto’s van het feest

Anouke en Anouk

Toeschouwers

Toeschouwers

Bewoners zingen

Bewoners zingen

Sander met basgitaar

Sander met basgitaar

Woonkamer

Woonkamer

Keuken

Keuken